Bildiğimiz üzere plastik doğal bir malzeme değildir. Çeşitli karışımlardan oluşan, insan üretimi bir malzeme olması nedeni ile ortaya çıkan malzemenin yapısal özellikleri ve kalitesi farklılıklar gösterir. Yapısal farklılıklar plastiğin kullanım amacına uygunluğunu belirler. Kalite ise ortaya çıkan malzemenin mekanik ve fiziksel özelliklerinin tüketicide yaratacağı memnuniyet değerini belirler. Kalite aslında müşteri beklentisinin karşılanması demektir. Plastiğin sertliği, bir sektörde talep edilen bir özellikken başka bir sektörde istenmeyen bir özellik olarak karşımıza çıkar.
Plastik üretimi esnasında kullanılan hammadde ve katkı malzemelerinin kaliteleri, belirleyici faktörlerdendir. Plastik kalitesinde standardizasyonu sağlamak ancak, ürün ve üretim süreçlerindeki kalitesi ispatlanmış tedarikçilerle çalışarak mümkün olabilir.
Üretim aşamaları sırasında gerekli test ve analizleri yapan, kalite kontrol belgeleri olan tedarikçilerle çalışmak tercih edilmelidir.
Ürün geliştirme departmanları kalite beklentilerinin karşılanmasında kalite kontrol departmanları kadar önem taşımaktadır. Plastiğin kullanılacağı sektörlere yönelik ürün iyileştirmeleri ve yenilikçi yaklaşımlar iyi tedarikçileri rakiplerinden ayıran özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Plastiğin kullanılacağı sektöre yönelik talep edilen özelliklerin güçlendirilmesi yani kalitesinin artırılması katkı maddeleri ile sağlanmaktadır. Kırılganlık, aşınma, kimyasal malzemelere karşı direnç, iletkenlik, yanmazlık ve hatta renk bile bu sektörel beklentilerle ilgilidir. Örneğin ürün özelliğine gör kullanılacak kalsit mikron kalınlığı, optik kompound ve beyaz masterbatchde kullanılan (Titan, OB, OB1 vs…) katkı maddelerinin pigmentasyon oranları ürünün yüksek kalite standartlarına ulaşmasını sağlar.