Plastik, hayatımızın her alanına nüfuz etmiş en önemli endüstriyel ürünlerden biridir. Hem nihai tüketici hem de endüstriyel tüketiciler için kullanım alanı en geniş malzemelerden biri olarak karşımıza çıkar. Dolayısı ile bu kadar geniş yelpazede kullanılan bir ürünün pek çok teknik, mekanik ve estetik varyasyonu olması beklenir. İşte bu varyasyonların sağlanabilmesi plastik üretiminde karşımıza sıkça çıkan iki kavram sayesinde yapılabilmektedir. Kısaca plastik katkı ana başlığında toplanabilen bu iki kavramı inceleyelim.
Masterbatch ve Kompaund. Bu iki terim, plastik malzeme üretici ve endüstriyel tüketicileri arasında dahi sıklıkla karıştırılırlar. Her ikisi de üretim yöntemi olarak benzeşir ancak yarattıkları sonuç yani ürünün kullanım yönü ile ayrışırlar.
Masterbatch, plastik üretimi esnasında kullanılan, plastiğin içine eklenmek istenen renk, koku, antigaz gibi diğer özellikleri veren toz halindeki kimyasal tozun granül formudur. Kelime ana karışım anlamına gelir. Karışım, polimerler ve organik ya da inorganik pigmentlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Müşteri bu granülü hammaddesine ekler. Maliyeti düşürücü etkisi vardır. Katkı, dolgu ve beyaz masterbatch ürün gruplarımız hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
https://www.ilhanplastik.com.tr/urunler
Kompaund ise ana hammaddenin içine eklenen katkı malzemeleri ile müşterinin istediği fiziksel özelliklerde yeni bir hammadde oluşturulması işlemidir. Plastiğin içine eklenen dolgu, pigment ve karbon fiberler ısıl işlem ve basınçlı olarak karıştırılır ve plastiğe bağlanması sağlanır. Darbe, çekme gibi dayanıklılık özelliklerinin iyileştirilmesi kompaund sayesinde sağlanır.
İşletmeler plastik üretiminde kalsit yani kalsiyum karbonatı sertleşmeyi sağlayıcı dolgu malzemesi olarak kullanmaktadır. Maliyeti düşürücü etkisi bu kullanımı cazip kılsa da insan sağlığına etkisi ve ürüne sağladığı katma değer tartışmalıdır. Kullanım oranının düşük tutulması tavsiye edilir.